• Weather Forecast 11

  brooch 2019

  Weather Forecast 11

  zilver, corian

  € 925,00

 • Weather Forecast 09

  brooch 2019

  Weather Forecast 09

  zilver, corian

  € 925,00

 • Weather Forecast 08

  brooch 2019

  Weather Forecast 08

  zilver, corian

  € 925,00

 • Pile of Branches

  object 2019

  Pile of Branches

  takken, kunststof

  € 650,00

 • Weather Forecast 07

  brooch 2019

  Weather Forecast 07

  zilver, corian

  € 925,00

 • Weather Forecast 10

  brooch 2019

  Weather Forecast 10

  zilver, corian

  € 925,00

Tentoonstellingen

01 06 2019 — 27 07 2019

ALEXANDER BLANK Panorama

De zon mag dan de bron zijn van alle leven, daarmee is het leven niet alleen maar zonnig... Zelfs de meest getalenteerde kunstenaars hebben soms behoefte aan afstand, introspectie, herpositionering. Na een periode van bijna vier jaar pakt Alexander Blank nu gelukkig de draad weer op.

Panorama

Vorig jaar kreeg hij zijn eigen kindertekeningen onder ogen en werd hij getroffen door hun ongepolijste directheid en energie. In het bijzonder zijn vroegere zonnen fascineerden hem: ze leken niet op het vertrouwde icoon dat op alle beeldschermen en telefoons figureert, maar hadden een expressie die dynamisch, soms tegendraads, maar ook buitengewoon verrassend bleek. In zijn sieraden was Blank altijd al een meester in het bespelen van de betekenissen van emoji, logo's en pictogrammen, zijn Smiley - inmiddels al jaren het symbool van de KunstRai - is een treffend voorbeeld. De vonk die Blank nodig had om weer sieraden te gaan maken, ontstond dus niet bij de contemporaine beeldtaal, maar door zijn eigen, jeugdige kijk op de wereld.

Hij ging aan de slag met hardkunstof plaat en ontwikkelde met een, schuin toegepaste, zaag een beeldtaal die recht deed aan een onbesuisd kinderhandschift. Naast zijn eigen tekeningen gebruikte hij er ook een aantal van kinderen van zijn vrienden. Om zelf, als volwassene, dit soort schetsen te maken, bleek een hopeloze onderneming, daarvoor had hij inmiddels veel te veel bij- en afgeleerd. Blank maakte een hele serie zon-broches. Ze zijn, net als de tekeningen, krachtig en associatief, echter niet meer stralend goudgeel. Alles is uitgevoerd in ingetogen grijze kleuren: niet langer de illusies van een jonge jongen verbeeldend, maar in de tinten van de wolken die de zon zo vaak verhullen. Eenmaal gedragen als broche zeggen ze iets - soms doelbewust, soms onbedoeld - over de drager, daarnaast vormen ze een spiegel voor degene die hij of zij zal gaan ontmoeten. 

Ward Schrijver 
(© Galerie Rob Koudijs)