• Wood Identities

  necklaces 2019 (together with Wood Diary)

  Wood Identities

  zilver

  sold

 • Solstice

  necklace 2019

  Solstice

  silver, nautilus-oyster-pink mussel shell, cherry wood, paint

  sold

 • Wood Diary

  necklaces 2019 (together with Wood Identities)

  Wood Diary

  silver, graphite, lavender, laurel, hazelnut, cherry, heather, rowan, birch, grape, thuja, old vine, sycamore, black thorn, rose, corkscrew willow, corkscrew hazelnut, ivy, pear, nonagon, hornbeam, apple

  sold

 • Tamed

  brooch 2019

  Tamed

  zilver, keramiek, haagbeuk, grafiet

  € 2850,00

 • Island Roots

  pendant 2019

  Island Roots

  zilver, hout, cement, malachiet

  € 3000,00

 • Forest Walk

  necklace 2019

  Forest Walk

  zilver, kronkelwilg

  € 5500,00

 • Creek of Light

  brooch 2019

  Creek of Light

  zilver, oester schelp, heide hout, verf

  € 3250,00

 • Heart Roots

  necklace 2019

  Heart Roots

  zilver, appel hout

  € 4950,00

 • Rocks

  bracelet 2019

  Rocks

  zilver, spinel, appel hout, verf

  € 3850,00

 • Two Moons

  necklace 2019

  Two Moons

  zilver, nautilus en oester schelp, kersen en haagbeuk hout, verf

  sold

 • Jäkälä

  brooch 2019

  Jäkälä

  appel hout, opaal, verf

  sold

 • Roots

  rings 2019

  Roots

  zilver, diverse materialen

  € 1575,00 - € 1750,00

Tentoonstellingen

02 11 2019 — 21 12 2019

TERHI TOLVANEN Roots

Terhi Tolvanen werd geboren in Helsinki aan de Finse zuidkust, in een familie die uit enkel tandartsen lijkt te bestaan. Aandacht voor precisie en vakmanschap kreeg ze dus al in haar genen mee, maar haar ambities lagen elders. In 1989 vertrok ze naar de stad Lahti, ruim 100 kilometer noordelijker, om tot edelsmid te worden opgeleid. Vier jaar later lokte de roem van de sieraadafdeling van de Rietveld Academie haar nog verder van haar geboortegrond; zij verhuisde naar Amsterdam. Na de voltooiing van de academie, behaalde zij in 1999 ook nog haar diploma aan de masteropleiding. Amsterdam zou nog vele jaren haar standplaats blijven tot in de nieuwe eeuw de liefde haar uiteindelijk naar het Franse platteland zou voeren: weer een ander land, een andere taal, andere regels en gebruiken...

Roots

Toen Tolvanen, na al deze migratieprocessen, vorig jaar de leeftijd van 50 jaar bereikte, was dat een passend moment voor introspectie: ‘waar liggen mijn wortels’, ‘waar ben ik thuis’? Eigenlijk - was de conclusie - blijkt ze overal thuis te zijn, omdat ze door de jaren heen een eigen parallel universum heeft geschapen. Hoe imaginair ook, het is de plek waar zij zich als maker het meest vitaal voelt. Haar hoogstpersoonlijke 'verborgen eiland', waar het vaak prettiger toeven is dan te midden van de feitelijke realiteit... In deze andere werkelijkheid is Finland altijd een constante gebleven: zowel bij de aandacht voor de werking van het licht en de vertrouwdheid met de natuur, als in het maken van keuzes rond kleur en materiaalgebruik. Tolvanen's edelmetaal is de natuur zelf. Een schier oneindige, gedurende vele jaren verzamelde, vooraad hout, takjes en wortels vormt zowel haar inspriratiebron als het werkmateriaal.

Voor deze nieuwe tentoonstelling maakte zij, onder andere, twee lange colliers. De ene, Wood Diary, is samengesteld uit - nagenoeg - alle houtsoorten die ze ooit gebruikte en nog altijd toepast in haar werk; in het andere, complementaire stuk van zilver, Wood Identities, is elk fragment voorzien van de correcte naam, als een soort achttiende eeuwse catalogus. Het collier Solstice (Zonnewende) is een cirkel van 13 bleke zonneschijven: een verbeelding van de nacht die nooit donker wordt, wanneer de zonnestand in de zomer zijn noordelijkste positie heeft bereikt. 

In Terhi Tolvanen's wereld schijnt de koele Finse zon simpelweg naast zijn intense Franse versie, vallen haar technische vaardigheden en Nederlandse ontwerp mentaliteit probleemloos samen en wortelt haar levensreis in één vanzelfsprekende doorgaande ontwikkeling.

Ward Schrijver 
(© Galerie Rob Koudijs)